Βαφή Ανοδίωσης VS Βαφή Σκόνης - Ποια είναι η διαφορά;

03/12/2019

Το φινίρισμα στα προϊόντα αλουμινίου της MILOS διατίθενται σε τέσσερις εκδόσεις: Στις φυσικές αποχρώσεις αλουμινίου, βαμμένα, βαμμένα με βαφή ανοδίωσης (anodized) και με βαφή σκόνης (powder).

Σε αυτό το άρθρο πρόκειται να μιλήσουμε για τα δύο φινιρίσματα που είναι τα λιγότερο κατανοητά, της βαφή ανοδίωσης και τη βαφή με επικάλυψη σκόνης.

Και τα δύο αυτά φινιρίσματα είναι εξαιρετικά υψηλής ποιότητας και θα σας εξυπηρετήσουν καλά για πολλά ακόμα χρόνια, αλλά ο καθένας είναι ξεχωριστός με τον δικό του τρόπο.

Ας ξεκινήσουμε με τη βαφή ανοδίωσης:

Αυτό είναι ένα πολύ μοναδικό φινίρισμα, καθώς είναι μια ηλεκτροχημική διαδικασία που μετατρέπει την επιφάνεια αλουμινίου σε ένα φινίρισμα οξειδίου αζώτου που είναι ελκυστικό, ανθεκτικό και δεν διαβρώνεται.

Το αλουμίνιο είναι ιδανικό για τη χρήση αυτής της τεχνικής βαψίματος, όπως και άλλα υλικά, όπως το μαγνήσιο και το τιτάνιο. Συνήθως διεξάγεται σε μικρότερα προϊόντα αλουμινίου της MILOS, όπως σφιγκτήρες και pins, τα οποία στρέφονται γύρω και βλέπουν πολλή κατάχρηση.

Η διαδικασία ξεκινά με την τοποθέτηση του αλουμινίου σε ένα λουτρό ηλεκτρολυτών οξέος και με τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος στο υγρό μέσω της χρήσης καθόδου. Αυτό προκαλεί την απελευθέρωση ιόντων οξυγόνου μέσα στο αλουμίνιο, τα οποία στη συνέχεια συνδυάζονται με τα άτομα αλουμινίου στην επιφάνεια του συστατικού για να δημιουργήσουν το φινίρισμα του ανοδικού οξειδίου.

Αυτή η διαδικασία δίνει στην μεταλλική επιφάνεια μια πορώδη δομή, η οποία στη συνέχεια μπορεί να χρωματιστεί με βαφές και να σφραγιστεί στη συνέχεια. Δεδομένου ότι η διαδικασία αυτή διεξάγεται σε λουτρό οξέος, μεγαλύτερα προϊόντα στην σειρά προϊόντων MILOS κανονικά δεν διατίθενται με αυτό το φινίρισμα.

Τα προϊόντα με συγκολλήσεις που δεν είναι πλήρως σφραγισμένα δεν είναι επίσης καλοί υποψήφιοι, καθώς το υγρό μπορεί να στάζει από τις οπές συγκόλλησης και να καταστρέψει το φινίρισμα.

Ένα πλεονέκτημα του φινιρίσματος ανοδίωσης είναι ότι δεν εφαρμόζεται πάνω στην επιφάνεια του μετάλλου. Αντ' αυτού, είναι ενσωματωμένο στο υπόστρωμα αλουμινίου, που σημαίνει ότι δεν ξεφλουδίζει σαν τις απλές βαφές.

Συνοπτικά, μπορείτε να πείτε ότι η βαφή με ανοδίωση είναι μια υπερ-φορτισμένη διαδικασία οξείδωσης, η οποία συμβαίνει φυσιολογικά με το αλουμίνιο με την πάροδο του χρόνου.

Επίστρωση με σκόνη βαφής (Powder Coating):

Η επίστρωση με σκόνη είναι ένα πολύ δημοφιλές φινίρισμα και προσφέρεται σε όλα τα μεγέθη προϊόντων αλουμινίου της MILOS. Όπως υποδηλώνει το όνομα, είναι μια εντελώς στεγνή βαφή που δεν περιέχει διαλύτες.

Καθώς η επικάλυψη με σκόνη δεν περιέχει οποιοδήποτε υγρό, μπορούν να εφαρμοστούν παχύτερες στρώσεις βαφής σε σύγκριση με τις συμβατικές υγρές επικαλύψεις χωρίς να τρέξει ή να χαλαρώσει το χρώμα και οι επικαλύψεις σε σκόνη μπορούν να εφαρμοστούν οριζόντια ή κατακόρυφα χωρίς να παρατηρήσουμε οποιαδήποτε διαφορά στην εμφάνιση.

Η διαδικασία επίστρωσης με σκόνη βαφής είναι αρκετά απλή. Το πρώτο βήμα είναι η εξωτερική εφαρμογή της σκόνης στο μέταλλο με ένα ηλεκτροστατικό πιστόλι, το οποίο δίνει στη σκόνη θετική φόρτιση. Το θετικό φορτίο επιτρέπει στη βαφή να στερεωθεί στην επιφάνεια του μετάλλου.

Το προϊόν μεταφέρεται έπειτα σε φούρνο υπέρυθρων, όπου θερμαίνεται, έτσι ώστε το φιλμ σκόνης να λιώσει ομοιόμορφα. Έπειτα έχει συνέχεια μια διαδικασία ψύξης, η οποία σκληραίνει το χρώμα. Το αποτέλεσμα είναι ένα σκληρό και ανθεκτικό τελείωμα με σκόνη που αντιστέκεται στις γρατζουνιές και το ξεφλούδισμα.

Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι η διαδικασία επικάλυψης με σκόνη είναι φιλική προς το περιβάλλον, καθώς δεν έχει καμία ή πολύ λίγες πτητικές ενώσεις και παράγει πολύ περιορισμένο αριθμό επικίνδυνων αποβλήτων.

Τώρα είστε ενημερωμένοι και για τα δύο φινιρίσματα και ελπίζουμε να έχετε μια καλύτερη ολοκληρωμένη εικόνα για την επιλογή χρώματος στις μελλοντικές αγορές προϊόντων της MILOS.

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Νέα δημοσίευση

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εισάγετε το email σας για να λαμβάνετε τις προσφορές και τα νέα μας!